Vetberg van 15 ton opgevist uit de Thames

Een enorme massa vet van 15 ton, afkomstig uit de riolen van de Britse hoofdstad Londen, is dinsdag uit de rivier de Thames gehaald. Dat meldt het bedrijf Thames Water dinsdag. Volgens het bedrijf gaat het om "de grootste 'fatberg'" die ooit in Groot-Brittannië werd opgevist.

drombouts

De "iceberg uit vet", die bestaat uit voedingsvetten en hygiënische doekjes, ontstond in de riolering onder Kingston, in het zuidoosten van Londen. Het duurde tien dagen vooraleer de gigantische blok, die de grootte had van een Londense bus, te verwijderen.

Volgens Thames Water zorgde de massa vet voor overstromingsgevaar voor woningen en winkels. Het bedrijf werd op de hoogte gebracht van het bestaan van de berg door inwoners die klaagden dat hun toiletten verstopt waren.

Thames Water meldt nog dat het tot zes weken kan duren alvorens de schade door het vet aan de rioolbuizen hersteld is. De blok vet zal gerecycleerd worden. "We halen het water uit de berg en de vetten en oliën worden omgezet in zeep of biodiesel", aldus een woordvoerder van Coutyclean, het bedrijf dat de vetberg uit het water haalde.

Foto AFP