Terreurbestrijders houden treinen naar België in het oog

De verhoogde terreurdreiging waar de Verenigde Staten voor waarschuwen, is niet gericht op Nederland. Dat heeft Dick Schoof, de Nederlandse nationale coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, dinsdag gezegd. Op Belgisch verzoek geldt wel extra waakzaamheid rond de treinen naar België. "De Belgen hebben specifiekere informatie", klonk het.

mceulemans

"We hebben de afgelopen dagen intensief contact gehad met de VS en ook met Europese landen. Daaruit is gebleken dat de dreiging zich niet richt op Nederland en er dus ook op dit moment geen specifieke maatregelen voor specifieke doelen nodig zijn. We zitten al op een substantieel dreigingsniveau, het op een na hoogste, en het heeft geen zin daar nog iets bovenop te doen", legt Schoof uit.

Waakzaamheid op vraag van België

Wel zijn de veiligheidsdiensten op Amerikaans verzoek sinds zondag extra alert op passagiers en vracht van Schiphol naar de VS. Op Belgisch verzoek geldt extra waakzaamheid rond de treinen naar België. "De Belgen hebben specifiekere informatie op grond waarvan ze maatregelen hebben genomen".

Schoof stelt dat de terreurdreiging in Noord-Afrika en in het Midden-Oosten is toegenomen. "Daarom is de Nederlandse ambassade in Jemen dicht en ligt er een negatief reisadvies voor dat land." De NCTV verhoogde het dreigingsniveau in Nederland dit voorjaar naar substantieel, het op een na hoogste niveau.

Terugkerende Syrië-gangers

"Dat was toen gebaseerd op de terugkeer van Nederlandse Syrië-gangers. We kijken ook met die ogen extra scherp naar wat de VS ons nu melden en dan is de conclusie dat er op dit moment geen concrete dreiging tegen Nederland is".

Belga, archieffoto