Fruitbedrijf Notelteirs ziet oogst in één klap verloren gaan

De storm die maandagavond over het fruitbedrijf van Kurt Notelteirs en Greet de Wilde in de Broechemse Moorstraat trok, heeft 4 hectare appelboompjes vernield en het fruit dat aan de resterende 19 hectare hangt, is door de hagel onbruikbaar gemaakt.

Liekens Sylvain

Dat betekent geen oogst voor het bedrijf dit jaar en de kost van de vervanging van ongeveer 12.000 bomen tegen vijf euro per stuk. Allemaal schade die niet verzekerd is. De enige mogelijke financiële troost waar Greet en Kurt nog op hopen is dat het stormweer als een ramp wordt bestempeld. “Je weet als fruitteler dat je van de weersomstandigheden afhankelijk bent maar nu stond alles er prima voor. Een hagelverzekering afsluiten is zo duur dat geen enkele fruitkweker die wij kennen er één afsluit."

"Het zag er ook allemaal niet zo erg uit en op de buienradar was niets te zien van een dreigende hagelbui. De combinatie wind en hagel heeft alles zo vernietigend gemaakt. De fruitbomen zijn met elkaar verbonden met kabels en dat geeft extra kracht bij normale wind."

"Een dergelijke rukwind trekt echt alles om. Na de storm hebben we een tijdje verdwaasd rondgelopen. Eerst leek het nog mee te vallen want de perenbomen stonden nog recht. Bij nader toezien waren de peren door de hagel ook allemaal kapot geblutst. Maar de appelbomen waren er nog erger aan toe. Hele lijnen zijn gewoon omver geblazen. Je moet ook weten dat het vier jaar duurt eer zo’n appelboom genoeg fruit oplevert om te kunnen oogsten. Dan gaan die bomen nog een vijf jaar mee en dat is nu allemaal vernield. Je kan als fruitteler niet eindeloos van je reserves leven.”

Sylvain Liekens

Foto Dirk Kerstens