IMF waarschuwt Duitsland voor overdreven besparingskoers

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft dinsdag Duitsland geroemd als baken van stabiliteit in de eurozone, maar riep de grootste economie van de zone ook op tot extra inspanningen om de binnenlandse vraag te versterken. "Door zijn hoge graad van openheid, is Duitsland erg vatbaar voor een vertraging van de buitenlandse vraag en/of verhoogde financiële stress", aldus het IMF.

mceulemans

De organisatie roept het land op tot meer inspanningen om de economische ongelijkheden weg te werken. Ze pleit onder meer voor hogere lonen. Het IMF waarschuwt ook voor een overdreven besparingsbeleid en juicht de bescheiden ontspanning van het fiscaal beleid, dat moet leiden tot groei van de binnenlandse vraag, toe.

Binnenlandse vraag stimuleren

Er is volgens enkele IMF-directeurs evenwel ruimte voor meer proactieve stimuli. Mits een sterkere binnenlandse vraag, zou de Duitse economie minder afhankelijk worden van externe schokken, zonder dat het concurrentievermogen in gevaar komt. Het IMF verwacht dat de Duitse economie dit jaar met 0,3 procent zal groeien. In 2014 zou de groei aantrekken tot 1,3 procent.

Belga, archieffoto