Ophef rond "homo-uitspraken" René Van der Gijp in Voetbal International (video)

De Nederlandse ex-voetballer en voetbalanalist René Van der Gijp zorgt in eigen land voor ophef door uitspraken over homoseksualiteit in het voetbal.

sboeynaems

Afgelopen weekend deed voor het eerst een boot van de Nederlandse voetbalbond KNVB mee met de botenparade van de Gay Pride. In het tv-programma Voetbal International zei Van der Gijp maandagavond dat voetbal geen sport is voor homo's. "Als je homo bent, dan ben je op je veertiende wel klaar met voetbal. Dan ga je gewoon in een kapperszaak werken", zei de gewezen speler van Lokeren.

Met de deelname aan de Gay Pride wou de voetbalbond het taboe rond homoseksualiteit in het voetbal doorbreken. Van der Gijp vindt de aandacht voor het onderwerp fel overdreven. "Ik moet zeggen, voor mij hoeft het niet zo heel erg dit. Dat gedoe met voetballers die uit de kast moeten komen. Laten we gewoon weer even normaal doen. Er zijn gewoon weinig homofiele voetballers. Er zullen er wel een of twee zijn, maar voetbal is geen sport voor homo's. Als je homo bent, dan ben je op je veertiende wel klaar met voetbal. Dan ga je gewoon in een kapperszaak werken. Dat is gewoon waar", zei hij in het televisieprogramma.

Kortzichtige opmerking

De uitspraken lokken heel wat reacties los. Bij de John Blankenstein Foundation, die als doel heeft om te zorgen voor een open en veilig sportklimaat, zegt voorzitter Karin Nederpelt-Blankenstein sprakeloos te zijn. "Het wordt hoog tijd dat ze eens gaan nadenken. Ik stel hen medeverantwoordelijk voor de vele homoseksuele jongeren die bang zijn afgewezen te worden en zelfmoord overwegen", zegt ze. "Stel je bent 14 en homo en dan krijg je zo'n stempel opgeplakt. Het is makkelijk scoren. Het is jammer dat ze dit onderwerp wederom in het belachelijke trekken."

De nu 40-jarige ex-profvoetballer Wensley Garden outte zich na zijn loopbaan als homo Hij zag de uitzending maandag ook. "Het is naar mijn mening een kortzichtige opmerking waar het voetbal en de voetballers niet bij gebaat zijn", zegt hij. "De sfeer aan de tafel in het programma is ook de sfeer die op het voetbalveld en in de kleedkamer heerst. Als jonge homo is dat een heel nare, zelfs bedreigende omgeving", reageert Tanja Ineke, voorzitter van de Nederlandse holebi-belangenorganisatie COC. Van der Gijp begrijpt weinig van de commotie: "Wat willen ze dan van mij horen? Dat het wemelt van de homo's? Dat is gewoon niet zo."

Belga

Foto Patrick De Roo

Beelden: Voetbal International