België derde duurste Europese land voor gsm-gebruik

België is het derde duurste land in Europa voor mobiel bellen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Europese Commissie. Gsm'en is in ons land liefst 50 procent duurder dan het Europees gemiddelde.

dvansant

Alle initiatieven van de regering ten spijt blijft België een zeer duur land voor mobiele telefonie. De Europese Commissie berekende voor elk land hoeveel gemiddeld moet worden betaald voor een minuut bellen met een gsm. Nederland komt als duurste uit de test, met gemiddeld 14,7 eurocent per minuut. Daarna volgen Luxemburg (14,6) en België (13,8). Bij de goedkoopste landen vinden we Litouwen (1,9 cent), Roemenië (2,2) en Letland (3,5). Het Europees gemiddelde ligt op 9,1 cent per minuut.

In haar analyse van de cijfers is de Commissie duidelijk: de prijsverschillen zijn niet te verklaren door verschillen in kwaliteit, kosten van de dienstverlening of koopkracht van de consument.

De bevoegde commissaris Neelie Kroes ziet heil in een eengemaakte markt: "Uit deze cijfers blijkt duidelijk dat de huidige 28 nationale telecommunicatiemarkten in Europa de consument niet de voordelen geven die een eengemaakte markt wel zou bieden. Het is voor de hele EU van het grootste belang dat we nu snel voor een echte eengemaakte markt zorgen en zo een onderling verbonden continent tot stand brengen."

Belga
Archieffoto Belga: Agenda Neelie Kroes