Russische priester die Pussy Riot verdedigde vermoord

In de Russische stad Pskov is een orthodoxe priester vermoord die de verdediging opnam van Pussy Riot, de punkstergroep die vorig jaar werd opgepakt na een protestoptreden in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou.

sboeynaems

De 75-jarige priester werd volgens de politie doodgestoken door een jongeman met psychologische problemen. Die logeerde al enkele dagen bij de priester. De jongeman verwondde ook zichzelf en is naar het ziekenhuis gebracht. Pskov ligt op zowat 700 km van Moskou, aan de grens met de Baltische staten.

De maandagavond gepleegde moord op priester Pavel Adelgejm lokt felle reacties uit. Adelgejm was een bekende figuur in Rusland. In de Sovjettijd bracht hij een tijd in de goelag door, nadien leverde hij forse kritiek op de nauwe banden tussen de orthodoxe kerkleiding en de Russische staat. Zo was hij een van de ondertekenaars van een brief aan de patriarch die opriep om de verdediging op te nemen van Pussy Riot. Die groep protesteerde ook tegen de macht van kerk en staat en tegen president Vladimir Poetin.

Belga

Foto AFP

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio