Spaanse pedofiel voor Madrileense rechter verschenen

De Spaanse pedofiel Daniel Galvan Vina is dinsdag voor een rechter in Madrid verschenen. Het gaat om de 64-jarige man die eerst gratie van de Marokkaanse koning had gekregen, maar die dan herroepen zag.

mceulemans

De man werd maandag in een hotel in de Spaanse stad Murcia gearresteerd. Hij werd dinsdag onder scherpe veiligheidsmaatregelen met een politiewagen naar het nationale gerechtshof in Madrid overgebracht. Rechter Fernando Abreu moet nu over de verdere gang van zaken beslissen: al of niet gevangen zetten in functie van een eventuele uitlevering aan Marokko.

Veroordeling in Marokko

De man was in 2001 in Marokko veroordeeld tot dertig jaar cel voor het verkrachten van elf kinderen tussen 4 en 15 jaar. Hij kwam vorige week vrij, nadat de Marokkaanse koning hem samen met anderen 1043 gevangenen gratie had verleend. Maar dit leidde tot veel protest. Honderden woedende Marokkanen gingen de straat op om te protesteren.

Uiteindelijk besloot koning Mohammed VI zondag de gratie in te trekken en zei hij niet van de daden van de man te hebben afgeweten. Daarop vaardigde Marokko een internationaal aanhoudingsbevel uit, wat de aanhouding in Murcia mogelijk maakte.

Voorlopige hechtenis

Een rechter in Madrid heeft beslist de pedoseksueel die eerder door de Marokkaanse koning gratie was verleend, in voorlopige hechtenis te plaatsen, in afwachting van een beslissing omtrent een eventuele uitlevering.

De rechter hield er rekening mee dat de man zou vluchten en baseerde zich ook op de ernst van de straf die de Spanjaard in Marokko had opgelopen.

Belga, foto: AFP