Noorse unief laat Breivik geen politieke wetenschappen studeren

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik mag geen cursus politieke wetenschappen volgen aan de universiteit van Oslo. Hij heeft daarvoor onvoldoende studiepunten, zo deelde de rector van de universiteit, Ole Petter Ottersen, dinsdag mee.

fvranckx

Breivik werd veroordeeld tot 21 jaar cel, nadat hij in juli 2011 77 mensen had omgebracht bij een bomaanslag in Oslo en een schietpartij op het eiland Utoya.

Hij had bij de universiteit een aanvraag ingediend om de cursus te mogen volgen, zo nodig vanuit de gevangenis. De aanvraag, die voor de nodige onrust had gezorgd bij het onderwijspersoneel, werd nu geweigerd. Volgens de rector werd Breivik een standaardbrief gestuurd om de weigering uit te leggen.

Noorse universiteiten selecteren kandidaten op basis van studiepunten die ze eerder behaalden. De nu 34-jarige Breivik beëindigde het middelbaar onderwijs niet, maar begon in de cel te studeren om zijn scholingsgraad te verhogen.

"Hij verzamelt de nodige punten om aan de universiteit te kunnen studeren", zegt Vibeke Hein Baera, de advocate van Breivik. "Hij heeft tijdens de zomer wiskunde gestudeerd en hij zal nog andere vakken moeten leren om het gevraagde niveau te bereiken."

Belga Archieffoto PN