Automatisch speelmechanisme stadsbeiaard even buiten strijd

Door een technische storing is het automatisch speelmechanisme van de beiaard in de Sint-Romboutstoren al sinds dit weekend buiten strijd. Volgens de stad zal dat nog minstens een maand duren. Er wordt benadrukt dat het instrument nog steeds manueel bespeelbaar is en dat de geplande beiaardconcerten niet in het gedrang zullen komen.

dvansant

Met zijn 40 ton is de Mechelse stadsbeiaard de zwaarste van het land. Het gebroken onderdeel is de lager van de windrem, essentieel voor de werking van het automatisch speelmechanisme. Via dat raderwerk wordt er om het kwartier een korte melodie gespeeld, met tussen de kwartieren door (om de 7,5 minuten) een enkele slag die typisch is voor de Dijlestad, gekend als het 'Mechels halfke'.

De stad heeft meteen de nodige maatregelen getroffen om het mechanisme te herstellen. Het defecte onderdeel was al oud en onderging in de jaren 50 al eens een herstelling. Nu is het echter onherroepelijk gebroken. Aangezien het geen courant onderdeel betreft, zal de vervanging minstens een maand op zich laten wachten.

Voor de beiaardconcerten en het feestelijk inluiden van de Cavalcade op zaterdag 24 augustus om 19 uur stelt zich geen probleem.

Beluister hier een reactie van schepen van Cultuur Frank Nobels (m+):

DV Archieffoto PH: Stadsbeiaardier Eddy Marien

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio