Reynders vraagt Marokko info over gezondheid Belgisch-Marokkaanse gevangene

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders wil dat de Marokkaanse overheid de Belgische autoriteiten op de hoogte houdt van de gezondheidstoestand van Ali Aarrass, een Belgisch-Marokaanse gedetineerde die vastzit in de gevangenis van Sale.

sboeynaems

Reynders betwist de veroordeling niet van Aarrass tot 12 jaar cel voor terroristische activiteiten door het Marokkaanse hof van beroep, maar wil wel de garantie dat de omstandigheden waarin hij gevangen gehouden wordt "in overeenstemming zijn met de menselijke waardigheid en het internationale humanitaire recht". Reynders heeft zijn Marokkaanse collega over de zaak een brief gestuurd, laat hij dinsdag weten.

België is, zoals gebruikelijk, "niet van plan consulaire bijstand te verlenen, aangezien de gevangene de Belgische en Marokkaanse nationaliteit heeft", zegt Reynders. Hij rechtvaardigt zijn vraag aan de Marokkaanse autoriteiten met "het voortdurende pleidooi van België om de mensenrechten en de menselijke waardigheid na te leven".

Betoging voor vrijlating

Eind juni werd voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel nog gemanifesteerd voor de bescherming en terugkeer van enkele Belgische-Marokkaanse gevangenen in Marokko. De betogers vroegen de vrijlating van Aarrass en nog drie anderen die vastzitten voor terrorisme. Volgens hun families zijn ze het slachtoffer van valse beschuldigingen, gedwongen bekentenissen, oneerlijke processen en martelingen.

De families wezen onder meer op het rapport van de speciale VN-rapporteur voor foltering, Juan Mendez, over het gevangenschap van Ali Aarrass. Mendez gewaagde van "het gebrek aan onderzoek door de Marokkaanse autoriteiten", het "constante lastigvallen", het "weigeren van gepaste medische behandeling" en bedreigingen.

Belga

Foto Belga