Volkstuintjes verloederen in domein Muisbroek

Aan de grote Ekerse put in domein Muisbroek staan tientallen tuinhuisjes leeg, terwijl de vraag toeneemt. Sinds het stadsbestuur het beheer van de volkstuintjes heeft overgedragen aan een vzw, is elke controle zoek en staat in sommige tuintjes het onkruid wel meer dan één meter hoog. "En toch is het hier nog altijd goed om te verblijven", zegt Louis Van Aelst (79).

dvansant

Een poos geleden lanceerde Minister-president en minister voor Platteland Kris Peeters een oproep naar gemeenten en verenigingen om volkstuintjes aan te leggen, maar ook om bestaande tuinen te moderniseren en uit te breiden. De minister maakt hiervoor 300.000 euro vrij. Een onderzoek van de Universiteit van Gent (2010) bevestigt de toename van de vraag naar volkstuintjes. In het domein Muisbroek, op de grens van Schoonbroek (Antwerpen) en Ekeren staan tientallen volkstuintjes en tuinhuisjes te verloederen. "Hoe kan dat nu", vragen sommige tuinders zich af.

Louis Van Aelst heeft al 31 jaar een tuintje in het domein Muisbroek. "Het is hier prachtig, maar de boel verloedert stilaan, zegt hij. "Vroeger, toen de stad nog eigenaar was, kon je hier niet zo maar in en uit lopen. Een ambtenaar aan de ingang van het volkstuinpark controleerde wie in en uit reed. Er was ook toezicht in het domein. In een container kon je je groenafval kwijt. Zoek nu maar eens een container." Sinds een vzw het domein in beheer heeft, is er heel wat veranderd. Micheline Schillemans (67) tuiniert al 15 jaar op Muisbroek.

Haar buurman verdween met de noorderzon. Gevolg, het onkruid staat meer dan één meer hoog. "Plezant is anders", zegt ze. "Sommige nieuwkomers komen hier enkel om te genieten van de natuur. Dat mag. De meeste wonen op een appartementje, misschien zelfs nog zonder terras. Helaas hebben ze van tuinieren geen kaas gegeten. Je ziet ze alleen in het weekend om te barbecueën", weet Louis. "Anderen doen een poging om de grond te bewerken, maar mispakken zich. De poldergrond is keihard. De nieuwe vzw is met de beste bedoeling gestart, maar mist gezag. Het bestuur moet duidelijke regels stellen en zorgen dat ze worden opgevolgd. Desnoods moeten de nieuwkomers een handje worden geholpen", besluit Louis.

Mawo Foto W&F

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio