Inbrakengolf teistert Puurs

Een dertigtal inbraken op vijf weken tijd hebben er voor gezorgd dat Puurs met de daver op het lijf zit. "De politie laat ons in de steek", zeggen enkele buurtbewoners die zelf het initiatief hebben genomen van een soort wijkpatrouille.

Patrick Poppe

"Het begon allemaal eind juni met een inbraak op de Kleine Amer", zegt Dora Peleman, die zich zowat opwerpt als woordvoerder van de groep gedupeerden.

"Kijk hier, Kerkstraat, Bobininuds, Rode Kruisstraat, Ooievaarsnest, Groenstraat, Veurtstraat, Hof Ten Berglaan, Hoogdreef, Lelielaan, Rijweg, Kerkstraat, Guido Gezellelaan, Fransveld en Donkstraat en mijn lijst is zelfs nog verre van volledig. Het is de jongste vijf weken bijna alle twee, drie dagen prijs. Bij mijn zus in de Guido Gezellelaan hebben ze intussen zelfs al twee keer op een paar dagen tijd ingebroken en vorige keer belde er iemand aan om half vier 's nachts met het excuus dat hij bij de notaris moest zijn. Wat verderop stapte hij samen met zijn zoon in een wagen met draaiende motor. De mensen weten niet meer wat gedaan. Sommigen durven hun huis niet meer verlaten of doen 's nachts geen oog meer dicht. We hebben ook het gevoel dat de politie er niets aan doet of de slachtoffers in de kou laat staan. Je zou toch verwachten dat ze heel Puurs uitvoerig informeren en op de hoogte brengen van de feiten, maar zowel politie als gemeente laten niets van zich horen. Sterker nog: we moeten er zelf achter lopen."

"We zijn ten einde raad", bevestigt ook buurman Nico Gijselinck. "Daarom hebben we nu met een aantal bewoners een bewakingssysteem opgestart. We patrouilleren zelf, we houden in het oog wie er zich raar gedraagt of niet van de buurt is en we nemen foto's en zelfs videobeelden van mogelijke verdachten. Het eerste wat we 's ochtends doen is alle deuren van de buren controleren. De stress is enorm. Iedereen voelt zich verdacht en geviseerd. Onze buurt is niet meer dezelfde. Bij de slotenmaker kun je geen raamslot meer vinden."

Bende opgepakt

Korpschef Marc Vervoort begrijpt dat de bewoners van Puurs en omstreken ongerust zijn. "We zitten met een echte inbraakgolf deze zomer en dat enkel in het Puurse, Bornem en Sint-Amands blijven voorlopig buiten schot. Natuurlijk hebben we actie ondernomen. Er zijn verhoogde patrouilles met anonieme wagens, maar die kennen de mensen natuurlijk niet. Er komt sinds 1 juli ook bij elke inbraak een technische ploeg sporenonderzoek doen en we doen aan vakantietoezicht met 267 aanvragen en een gemiddelde van 7,3 bezoeken per vakantieperiode. In de politiebegroting van 2014 zijn alvast de camera's voor automatische nummerplaatherkenning ingeschreven. Goed voor één mobiele en een aantal vaste op de invalswegen. Die zullen ook aangesloten worden op het provinciale netwerk en dat van Mechelen zodat de gegevens kunnen uitgewisseld worden. In september gaan we ook alle slachtoffers brieven over hun dossier. Vorige week hebben we trouwens een bende uit Dendermonde opgepakt. Mogelijk zijn die al verantwoordelijk voor een aantal van deze inbraken."

Patrick POPPE
Foto: Patrick Hattori
buurtbewoners zijn inbrakenplaag beu
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio