Meir wijst langer openblijven af

De vzw Meir heeft het stadsbestuur duidelijk laten weten geen voorstander te zijn van meer avond- en zondagopeningen. Ook bij andere winkeliersverenigingen is het enthousiasme lauw. De uitbreiding was een punt in het bestuursakkoord.

jrosquin

In punt 220 van het Antwerpse bestuursakkoord staat de intentie om koopavonden te stimuleren. Door erkend te worden als toeristisch centrum, zouden de winkels ook zondags open kunnen blijven. Dat moest wel in overleg met de handelaars gebeuren en daarvoor werd het platform van Antwerpse handelaarsverenigingen opgericht. Op de eerste bijeenkomst was al snel duidelijk dat het enthousiasme lauw is.

STANDPUNT: 'Stadsbestuur botst op grenzen van de politiek'

"Winkelgedrag zal spreiden"

De vzw Meir wijst het idee in eerste instantie zelfs af. “Wij zijn geen vragende partij”, zegt Linda Cloots van de vzw Meir. “Avondopeningen zijn niet renderend. Het is fout te denken dat je er meer shoppers mee gaat aantrekken. Het winkelgedrag zal zich gewoon anders spreiden. Mensen gaan op vrijdagavond winkelen in plaats van op zaterdag. Bovendien kamp je met extra personeelskosten.”

Ook het uitbreiden van de koopzondagen ziet Cloots niet zitten. “We hebben er nu al zes per jaar en dat is voldoende”, zegt Linda Cloots.

Bij de winkeliersverenigingen van de Kammen- en de Nationalestraat is het standpunt genuanceerder. “We staan er niet om te springen, maar we staan er ook niet afkerig tegenover”, zegt Nico Volckeryck, voorzitter van Kammenstraat United. “Persoonlijk ben ik geen voorstander van een 24-ureneconomie. Er wordt al eens verwezen naar Londen, maar daar wonen ruim zeven miljoen mensen. In Antwerpen is dat een half miljoen.”

“Schuld van vakbonden”

Antwerps schepen van Middenstand Koen Kennis (N-VA) heeft het plan nog niet opgeborgen. “De openingstijden uitbreiden, kan alleen met een groot draagvlak. De grote handelszaken zijn vooral tegen uit vrees voor de vakbonden. De openingstijden uitbreiden, heeft zijn impact op het personeel.” De winkeliersverenigingen en de schepen zitten in september opnieuw samen.

SVW

Foto: FrBe

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio