1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Weekje kamperen doet je pak beter slapen

Kunstlicht verstoort je interne klok, dat wisten we al langer. Maar nu blijkt dat er meer nodig is dan gedacht om je lichaam weer in zijn oude staat te krijgen.

mgeysmans

Als je te veel blootgesteld wordt aan kunstlicht vlak voordat je gaat slapen, wordt er minder en later melatonine aangemaakt in je lichaam. Daardoor ga je later in slaap vallen en raakt je volledige interne klok verstoord. Toch lijkt het moeilijker dan verwacht om dat kunstlicht ook effectief uit je leven te mijden. Volgens onderzoekers van een Amerikaanse universiteit is het namelijk bijzonder moeilijk om tijdens een gewone werkdag het kunstlicht op tijd uit je leven te weren. Lampen, mobiele telefoons, tv's, zelfs klokradio's kunnen je nachtrust namelijk al verstoren.

Hoe je dan toch je lichaam terug op gang krijgt? Een weekje gaan kamperen zonder gsm, laptop, of felle zaklampen doet wonderen. De proefpersonen gingen gemiddeld twee uur eerder slapen en stonden automatisch vroeger en frisser op. Het onderzoek toont nu aan dat de productie van melatonine door kunstlicht vaak pas stopt, enkele uren nadat we al wakker zijn. Daardoor voelen we ons de eerste uren van de dag vaak onfris, moe en niet-uitgeslapen.

Photo News

MEER OVER Fit & Gezond