Vervreemding neemt in Boom ernstige proporties aan

Op basis van net gepubliceerde cijfers door de Vlaamse overheidsdienst Kind en Gezin besluit het Vlaams Belang dat Boom verder afstevent op vervreemding en ontnederlandsing.

boey jan

"We vergelijken de nieuwste cijfers van 2010, 2011 en 2012 met deze van de periode 2004-2009. Zo krijg je een overzicht van de evolutie de voorbije 9 jaar", zegt Hans Verreyt van het Vlaams Belang Boom. Zo daalt het aandeel Nederlandstalige moeders in deze periode van 77,3 naar 55,1 procent en het percentage moeders met Belgische nationaliteit, op het ogenblik van hun geboorte, daalt van 72,5 naar 58 procent. Ieder jaar vermindert het aandeel autochtone kinderen met 2,5 procent.

Burgemeester Jeroen Baert (N-VA) reageert: "Deze cijfers zijn nieuw voor ons als nieuwe ploeg, maar uiteraard ook niet helemaal een verrassing. De cijfers tonen voor een stuk aan wat de Bomenaar dagelijks denkt of ziet". De instroom van nieuwe Bomenaars gaan ze beter opvolgen. Via nieuwe bouwprojecten, wil de nieuwe bestuursploeg de ?sociale mix' in Boom veranderen, door meer jonge gezinnen of goed opgeleide tweeverdieners aan te trekken.

Heel wat projecten

Schepen voor inburgering Inge De Ridder (N-VA) stelt dat het de plicht is van het bestuur om anderstaligen duidelijk te maken dat het beheersen van het Nederlands een belangrijke factor is in het dagelijks leven voor het integreren in onze samenleving. Er zijn al wel wat projecten als de praatgroep Taterkaai, BoemPetat met de Tatertuin, ?Samen inburgeren', een gemeentelijk project dat de dagelijkse integratie bevordert, enz. "Het idee is nog niet concreet uitgewerkt maar we willen ook in de scholen een oudergroep creëren voor het aanleren van het Nederlands aan ouders, liefst via de ?normale' schooluren. We merken immers dat avondschool of projecten die ?s avonds plaats vinden niet voor iedereen haalbaar zijn," zegt De Ridder.

Jan BOEY

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio