Tommorrowland

Vissers boos: "3,5 ton vissen dood door Tomorrowland"

Wat heeft 3,5 ton dode vis te maken met ’s werelds hipste dancefestival? “Alles”, klinkt het bij de Boomse vissers die in het natuurdomein De Schorre voor 10.000 euro vis verloren zagen gaan.

jrosquin

Vlak voor de start van Tomorrowland zagen de Boomse vissers tot hun afgrijzen een massa levenloze vissen bovendrijven in de visput van De Schorre. Toevallig of niet had de organisatie van Tomorrowland een dag eerder, op dinsdag 23 juli, de gigantische hagelkanonnen uitgetest die dreigende onweerswolken uit elkaar moesten knallen.

Tijdens het festivalweekend kon de hagelartillerie het noodweer uiteindelijk niet verhinderen, maar volgens de vissers zorgden de zware drukgolven die de kanonnen uitzenden wel voor een slagveld in hun vijver.

Fons Peeters, voorzitter van de Boomse vissers, is er het hart van in. "Ik schat dat er nog zowat een halve ton karpers van de grootste soort in onze vijver rondzwemt. De rest, zo’n 3,5 ton kleinere karpers, paling, lauw en snoekbaars, is dood.”

Geen bewijs

De Boomse vissers haalden er de Vlaamse Vereniging van Hengelsport Verbonden (VVHV) bij om te onderzoeken of er een verband was tussen de massale vissterfte en de hagelkanonnen. De VVHV nam stalen van het water, maar kon geen wetenschappelijk verband aantonen.

In een eerste reactie spreekt de organisatie van Tomorrowland, ID&T, van een straf verhaal. "Dat die hagelkanonnen de bodem zouden laten trillen, lijkt ons sterk. De twee hagelkanonnen op het terrein van De Schorre stonden ruim 200 meter weg van de visput", zegt woordvoerster Debby Wilmsen.

Jan Boey

Foto: PH De visput bij De Schorre

Lees meer in de dinsdagkrant van Gazet van Antwerpen