Begrafenissen op afbetaling nemen toe

De uitvaartsector trekt aan de alarmbel. Bij een op de twintig begrafenissen zijn er betalingsproblemen. Het aantal uitvaarten op afbetaling neemt toe, een fenomeen dat vijf jaar geleden niet eens bestond. De sector komt dit jaar nog met een eigen uitvaartverzekering.

mceulemans

Volgens de Vlaamse beroepsvereniging voor onafhankelijke begrafenisondernemers is de crisis in de uitvaartsector nu pas echt voelbaar. Maar er zijn meerdere oorzaken. Johan Dexters van de Nationale Federatie van Begrafenisondernemers: "Het aantal alleenstaanden blijft stijgen en zij hebben het minder breed. De huidige generatie legt ook geen geld opzij voor de begrafenis, wat vroeger wel het geval was".

"In ons land is er ook geen cultuur om een uitvaartverzekering te nemen", aldus Dexters. "In Nederland heeft 80% er een". In het najaar komt de sector met een eigen uitvaartverzekering.

Een rondvraag bij de Limburgse begrafenisondernemers bevestigt dat steeds meer mensen de begrafenis niet meer kunnen betalen en vragen om het bedrag van de factuur te spreiden.

WB/HA , archieffoto