Moslimexecutieve beslist woensdag over einde ramadan

Moslimexecutieve beslist woensdag over einde ramadan

Moslimexecutieve beslist woensdag over einde ramadan

Print
Woensdag om 19 uur komt de raad van theologen van de Moslimexecutieve bijeen om te bepalen wanneer de ramadan 2013 afloopt. De officiële einddatum zal ofwel donderdag 8 of vrijdag 9 augustus zijn, meldt de Executieve, het orgaan dat de belangen van de islamitische gemeenschap in België vertegenwoordigt.

De islamitische vastenmaand is op woensdag 10 juli van start gegaan. Voor het begin en het einde van de ramadan wordt afgegaan op de stand van de maan. Een maand gaat volgens de moslimkalender namelijk van start van zodra het eerste lijntje van de nieuwe maan zichtbaar is. De precieze begin- en einddatum kunnen dus verschillen van land tot land, omdat de nieuwe maan niet overal op hetzelfde moment zichtbaar is.

Omdat de Marokkaanse moslims in België traditioneel Saoedi-Arabië volgen, is het dus mogelijk dat zij op een andere dag aan de ramadan beginnen of hem afsluiten dan de Moslimexecutieve bepaalt. Turken en Turkse moslims baseren zich niet op waarneming maar op wetenschappelijke gegevens. Ook zij kunnen dus op een andere lijn zitten.

Tijdens de ramadan mogen moslims niet eten, drinken, roken of seksuele betrekkingen hebben tussen zonsopgang en zonsondergang. Voor mensen met fysieke of mentale beperkingen, zwangere vrouwen en kinderen die hun puberteit nog niet bereikten, gelden de regels niet. Op het einde van de ramadan vieren de moslims het Suikerfeest.

Belga

Foto Dick Demey: versnaperingen tijdens het Suikerfeest

Nu in het nieuws