EU wil dat Iran voortmaakt in nucleair dossier

De Europese Unie heeft de nieuwe Iraanse president Hassan Rohani maandag opgeroepen om "snel vooruitgang" te boeken in de onderhandelingen over het kernprogramma van het land.

mceulemans

Rohani legde zondag de eed af in het Iraanse parlement. In zijn toespraak riep de opvolger van Mahmoed Ahmadinejad het Westen op om de sancties tegen zijn land te laten vallen en Iran met respect te behandelen. "De enige oplossing om te praten met Iran is een dialoog op voet van gelijkheid", zei de gematigde geestelijke, van wie gehoopt wordt dat hij een meer constructieve samenwerking met het Westen zal nastreven.

"Snel vooruitgang boeken"

"We hebben akte genomen van de woorden van de nieuwe president", reageerde de woordvoerder van de Europese hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid Catherine Ashton. "We hopen dat de nieuwe regering bereid is snel vooruitgang te boeken om tegemoet te komen aan de internationale bezorgdheden over haar nucleaire programma en om zich op een constructieve manier te engageren op onze voorstellen om het vertrouwen te versterken".

De Westerse grootmachten en Israël beschuldigen Iran ervan dat het nucleaire programma tot doel heeft om kernwapens te produceren. De islamitische republiek ontkent die aantijgingen. De onderhandelingen tussen beide partijen slepen al jaren aan.

Groep 5+1

Ashton onderhandelt met Teheran in naam van de groep 5+1 (Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland). Vorige maand riep ze Iran nog op om snel een nieuw team samen te stellen om de onderhandelingen over het nucleaire dossier te hervatten.

Belga, foto: Reuters

Vastgoed

Jobs in de regio