World Outgames barsten vandaag echt los

Antwerpen profileert zich als dé voortrekker van holebirechten wereldwijd. Gisteren werden op de conferentie die de World Outgames inluidt, de ‘Guidelines of Antwerp’ opgesteld. Dat charter wordt aan tal van beleidsmakers van de Europese Unie en Verenigde Naties overgemaakt. Het sportieve en culturele luik van de World Outgames barst vandaag echt los. Dat gebeurt met een grote openingsceremonie aan de Waagnatie.

drombouts

“We maken in Antwerpen een klein historisch moment mee met de tekst, die de wereld hopelijk een stukje kan veranderen.” Zo klonken de woorden van bestuursraadvoorzitter Bart Abeel van WOGA2013, het Antwerpse organisatieteam van de World Outgames, na de ondertekening van het Guidelines-charter. Dat document met politieke richtlijnen voor gelijke rechten voor holebi’s wereldwijd was het sluitstuk van de driedaagse mensenrechtenconferentie (foto), het eerste luik van de World Outgames.

Naast WOGA2013 werkten ook The Gay & Lesbian International Sports Association (GLISA), verschillende middenveldorganisaties en vertegenwoordigers uit alle hoeken van de wereld mee aan het charter.

De sportieve en culturele activiteiten van de World Outgames, waarop in totaal 250.000 bezoekers verwacht worden, starten dit weekend. Aan het Steenplein werd gisterenavond al de Rainbow village geopend. Vanavond, zaterdag, vindt een grote openingsceremonie aan de Waagnatie plaats.

De komende dagen staan tal van evenementen op de agenda. Voor de sportwedstrijden zullen naar schatting vijfduizend deelnemers uit tachtig verschillende landen het in meer dan dertig disciplines tegen elkaar opnemen. Op zondag 11 augustus eindigen de World Outgames met een groots spektakel op de Grote Markt.

www.woga2013.org

RUAE

Foto Dirk Kerstens: Schepen Philip Heylen spreekt de deelnemers aan de conferentie toe tijdens een slotbijeenkomst op het stadhuis.

Vastgoed

Jobs in de regio