Oppositie in Cambodja wil verkiezingsfraude mee onderzoeken

De Cambodjaanse oppositie is akkoord om samen te werken met de Volkspartij (CPP) om de beschuldigingen van fraude tijdens de parlementsverkiezingen te onderzoeken. De oppositiepartij Nationale Redding van Cambodja (CNRP) verwierp de uitslag van de verkiezingen van 28 juli vanwege onregelmatigheden.

Een onderzoekscommissie zal leden van de CPP van premier Hu Sen en van CNRP van oppositieleider Sam Rainsy samenbrengen. Beide partijen hebben na de verkiezingen de overwinning opgeëist. De Partij voor de Nationale Redding van Cambodja haalde tijdens de verkiezingen 55 van de 123 zetels in het parlement, de Volkspartij veroverde 68 zetels.

Resultaten verworpen

De oppositie verwierp deze resultaten en eiste de overwinning op met 63 zetels. Ze vroeg bovendien de oprichting van een onderzoekscommissie, waarin onder meer vertegenwoordigers van de VN en burgers zetelen, die de "massale fraude" moet onderzoeken.

De Verenigde Naties verklaarden ondertussen niet te willen zetelen in de commissie, maar meldden wel dat vertegenwoordigers van de VN en de lokale ngo's "het onderzoeksproces kunnen observeren". De Volkspartij liet eerder al weten dat ze bereid is mee te werken aan een onderzoek. Premier Hun Sen, die al 28 jaar aan de macht is, benadrukte wel dat hij eerste minister zal blijven en een nieuwe regering zal vormen, zelfs al boycot de oppositie het nieuwe parlement.

Belga Foto: Reuters

Nu in het nieuws