Zelfs dierentolk brengt geen heil bij bavianenraadsel

De massahysterie houdt aan bij de 112 mantelbavianen uit dierenpark Emmen in Nederland. De bavianen, die al drie dagen voor levend standbeeld spelen, zochten donderdag wel de schaduw op.

drombouts

"Wij hebben het nooit gezien", reageert Xavier Beghin van de Antwerpse Zoo. "Onze groepen zijn veel kleiner." Ook Pairi Daiza en de Olmense Zoo werden nog nooit geconfronteerd met massahysterie.

Wybren Landman, bioloog in het Emmense dierenpark, kijkt nergens meer van op. "Ze zeggen niet voor niets dat alle apen alle apen achterna apen. Voor de vorige keren hebben we nooit een duidelijke verklaring gevonden."

Paragnosten

De 112 paar angstige apenogen leggen het dierenpark geen windeieren. "We kunnen zeggen dat onze bezoekersaantallen even bijzonder zijn als onze apenstaking", zegt Landman. In 1997 kwam het bekende Nederlandse medium Jomanda met 'ingestraald water' de angstige bavianen kalmeren.

Donderdag werden er opnieuw paragnosten rond de apenrots gesignaleerd. "Ik geloof daar niet in, maar we kunnen die mensen niet tegenhouden", zegt Landman. "'Onze leider is van slag', kreeg de dierentolk van een van de oudere bavianendames te horen. Wij kunnen enkel wachten tot het mannetje het alarm afblaast."

Een hitteslag acht Landman onmogelijk. "Mantelbavianen komen uit oostelijk Afrika." Bavianen staan bekend om massahysterie. Het is al voldoende dat de leidende aap schrikt van zijn eigen spiegelbeeld in het water om de hele groep mee te sleuren.

KMA

Foto EPA