De tien beste momenten van Jan Becaus (video)

Print
Vlaanderen neemt vandaag afscheid van een monument. VRT-nieuwsanker Jan Becaus heeft de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar bereikt en verlaat de openbare omroep, naar eigen zeggen omdat hij "de weg niet wil versperren voor jongere collega's". "Een anker moet zijn zoals een goede aardappel: kleurloos, geurloos en smaakloos", liet hij ooit optekenen. Bescheidenheid was altijd al één van de kwaliteiten van de nieuwslezer.

Wat Becaus eveneens typeert, is zijn correcte uitspraak van allerhande talen. Zijn Oxford English is op het internet zelfs uitgegroeid tot een ware hype. Ook zijn uitspraak van het Spaans en zelfs het Ijslands -herinner u de gigantische tongbreker Eyjafjallajökull - zijn onberispelijk. Wij zetten voor u de tien beste Becaus-momenten even op een rij.

1. Jan Becaus kon in de aankondiging van de film 'Sherlock Holmes: A Game of Shadows' alle registers opentrekken en zijn beste Oxford English van stal halen. Het resultaat was een tot op de letter juiste uitspraak van namen als Jude Law, Robert Downey Junior en Arthur Conan Doyle.

2. Jarenlang presenteerde Becaus ook het sportnieuws tijdens het laatavondjournaal. In onderstaand filmpje brengt Becaus verslag uit van de prestaties van Usain Bolt op de 'Geuwlden League'-atletiekmeeting van Parijs.

3. Niet alleen het Engels van Becaus is onberispelijk, ook zijn uitspraak van Scandinavische talen mag er zijn. Waar vele nieuwsankers faalden, bracht Becaus zijn beste Ijslands ten berde bij de uitbarsting van de Eyjafjallajökull. Voorts is Becaus ook wel fan van het 'Nordlys', oftewel het Noorderlicht, tevens een cannabisvariant waar "je lekker op kan trippen".

4. "Da's gene kattenpis." Met deze woorden vatte Jan Becaus de besparingsplannen van Minister van Financiën Koen Geens samen. De uitspraak ging meteen viraal op het internet. Achteraf verontschuldigde Becaus zich in zijn geheel eigen stijl. Het moest immers 'geen kattenpis' zijn, in plaats van 'gene kattenpis'.

5. Bij de voorstelling van de nieuwe paus Franciscus heeft Becaus kerkjurist Rik Torfs in de studio. Even lijkt het er op dat Becaus de huidige rector van de KU Leuven liefkozend 'schatje' noemt. Niets was echter minder waar.

6. Jan Becaus blijft altijd en overal professioneel, zelfs als het even misloopt. Met de nodige dosis flegma trekt hij zich uit de slag wanneer het tijdens de troonswissel van 21 juli even de mist ingaat.

7. Enkele zeldzame keren maakte Becaus ook zijn opwachting in andere programma's. In het programma 'Mag ik u kussen?' leest hij in zijn typische stijl een menukaart voor aan Birgit Van Mol, nieuwsanker bij VTM (vanaf 3'08").

8. Het VTM-programma 'Tegen de Sterren op' eerde Jan Becaus met een imitatie van hem, uitgevoerd door Guga Baùl. De gelijkenis was treffend.

9. Ondanks zijn 65 lentes is Becaus helemaal mee met de nieuwste technologie. In onderstaand filmpje zwaait hij eens vriendelijk naar de iPad van collega Kevin Major, gevolgd door een smakelijke lach.

10. Wie ooit het Vier-programma 'Is't nog ver' zag, zal zich ongetwijfeld de charismatische Homo Turisticus herinneren. Met zijn sappige Gentse accent en ongebreidelde enthousiasme trok hij op reportage naar de meest bizarre plaatsen. Jan Becaus, zelf afkomstig uit het Gentse, verklaart enkele van de vaakst gebruikte uitspraken voor niet-Gentenaars.

Lees ook: BV's nemen op Twitter afscheid van Jan Becaus

SB

Foto Belga

Nu in het nieuws