Naar de Scheldebron (Deel 4): Doornik, Scheldestad in beweging

Rit vier naar de bron van de Schelde brengt ons van Klein-Brabant naar Doornik, tevens onze laatste halte in België.

drombouts

Doornik lijkt wel één grote bouwwerf, maar als je daar door kijkt, zie je een mooi gezellig stadje oprijzen uit de tweede oudste stad van ons land. Met een prachtige kathedraal, de Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal, jawel, en reeds vernieuwde Scheldekaaien en Grote Markt. Maar eerst naar de Gatenbrug, uniek in het land.

Een indrukweekend overblijfsel van de middeleeuwse militaire bouwkunst. De waterpoort maakt deel uit van de tweede stadswal van Doornik en heeft de stad meermaals verdedigd tegen aanvallen langs de Schelde. In 1940 blazen de Engelsen de brug op. Na de Tweede Wereldoorlog start de heropbouw. De torens en pijlers worden meteen met 2,4 meter verhoogd om de doorgang van de schepen makkelijker te maken.

Specialisten van Pisa stutten kathedraaltoren

Dé andere blikvanger van Doornik blijft uiteraard de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met haar opvallende vijf even hoge torens van 83 meter. Gehuld in stellingen kan ze momenteel haar natuurlijke grandeur niet tonen.

De kathedraal heeft ernstige schade opgelopen na een wervelstorm in 1999. Toen werd besloten het bouwwerk grondig te restaureren. Aan de buitenkant is één van de torens van de kathedraal scheef komen te staan door het geweld van de tornado. Er zijn specialisten van Pisa in Doornik geweest om de toren te stutten zoals ze dat daar gedaan hebben.

Lees de hele reportage donderdag in Gazet van Antwerpen.

Foto Kris Hossey