Naar de Scheldebron (Deel 3): Muzikanten krijgen straatnaam in Klein-Brabant

Voor aflevering drie houden we halt bij Franske Comhaire en haar partner Simon Ielegems uit Sint-Amands. De twee hebben een merkwaardige hobby: de Schelde Internationale Muziekstroom-route.

drombouts

Om de kunst- en cultuurminnende streek van Klein-Brabant nog wat extra toeristische troeven te geven, borrelt bij Franske en Simon in 2003 de idee op om een muzikantenroute te 'bouwen' met straatnamen van topartiesten uit onze contreien. Een soort muzikale draad die zich door het Scheldelandschap slingert.

"Schilders en beeldhouwers hebben al straatnamen, wij wilden kleine onbekende plekjes en straatjes in onze streek benoemen met muzikantennamen van nog levende artiesten" vertellen Franske en Simon. Ze strikten al Toots Thielemans, Roland Van Campenhout, Walter De Buck, Dana Winner, Arno, Wannes Van de Velde, Rocco Granata, Walter Boeykens en De Nieuwe Snaar.

Voormalig Antwerps stadsdichter

Eind september wordt het tiende bordje onthuld. Het draagt de naam van voormalig Antwerps stadsdichter Pieter Holvoet-Hanssen. "Onze eerste negen artiesten zijn stuk voor stuk muzikanten. Nu wijken we daar even van af omdat Sint-Amands ook een boekendorp is en iemand als Peter Holvoet-Hanssen het meer dan verdient", licht Franske de keuze toe.

Peter Holvoet-Hanssen was tussen 2010 en 2012 stadsdichter in Antwerpen. Hij volgde er Joke Van Leeuwen op. Hij verblijdde de stad onder meer met gedichten als het Torenlied en het Reuzenlied.

Lees de hele reportage woensdag in Gazet van Antwerpen.

Foto Kris Hossey