1/2

Afvallen zonder sporten

Afslanken met een pilletje? Meer en meer Belgen doen het. Ze zetten geen stap in de fitsnesszaal en gaan resoluut voor een vochtafdrijvend middel.

Dat werkt in op de schildklier en stimuleert de stofwisseling zodat vet verbrandt. Maar wie stopt met dergelijke preparaten ziet het omgekeerde gebeuren: het lichaam gaat vet veel sneller opslaan. Stoppen kan dus eigenlijk niet. Bijwerkingen zijn hartritmestoornissen, oververhitting en hoofdpijn.

Dieettips

"Het is belangrijk om niet te vervallen in extreme reacties", zegt voedingsdeskundige Ariane Louwaege. "Overleven op water en brood of extreem diëten is geen goed plan." Volgens Ariane mag iedereen wel eens zondigen, maar met mate. "Als je tijdens de week gezond en evenwichtig eet, mag een extraatje in het weekend best wel."

Enkele tips: * Eet drie volwaardige maaltijden per dag. Als ontbijt volkorenboterhammen, mager beleg en fruit. Ook muesli of havermout zijn opties. * Als middagmaal is een lekkere groentensoep gecombineerd met een broodmaaltijd ideaal. Overdrijf niet met slaatjes, want daar zitten te weinig voedingstoffen in. Een uitgebalanceerd avondmaal met veel groenten, een stukje vlees of vis en eventueel wat aardappelen is een mooie afsluiter. * Voor de televisie iets knabbelen kan, maar grijp niet meteen naar zoetigheid. Té veel fruit is ook niet heilzaam, maar rauwe groentjes zoals wortelen of kerstomaatjes geven ook een voldaan gevoel. *Lijd nooit honger. Dat houdt niemand vol, en het is zeker niet gezond. Wie een maand gezond eet, zal het resultaat zeker zien op de weegschaal. *Dertig minuten per dag wandelen is zeker een must.

Lees ook: De zeven wijsheden van de succesvolle afvaller Waarom je de strijd tegen weegschaal verliest Tarwe even ongezond en verslavend als drugs Havermout nieuwste dieetmiddel Afvallen met eiwitten

GvA / Photo News
NIET TE MISSEN