Ashton in naam van EU opnieuw naar Egypte

De chef van de Europese diplomatie, Catherine Ashton, wordt zondagavond in Kaïro verwacht. Dat heeft een woordvoerder van de Egyptische vicepresident Mohamed ElBaradei gezegd. Het land beleeft een zware politieke crisis met dodelijk geweld. Morgen zal Ashton met diverse politieke krachten in Egypte contacten hebben.

fvranckx

Catherine Ashton zal behalve ElBaradei ook interim-president Adly Mansour en vertegenwoordigers van de diverse politieke krachten ontmoeten, zo klinkt het in een communiqué. Het officiële persagentschap Mena zegt dat Ashton ook vertegenwoordigers van de Moslimbroederschap van president Mohamed Morsi zal spreken. Ze zal ook leden van de rebellenbeweging Tamarrod ontmoeten, die aan de basis liggen van de demonstraties tegen Morsi, die aan de militaire staatsgreep vooraf gingen.

ElBaradei liet via een communiqué weten dat hij erop rekent "dat er op een vreedzame manier een oplossing kan gevonden worden voor de huidige crisis".

Het vorige bezoek van Ashton aan Egypte dateert van 17 juli. Ze had toen betreurd dat ze Morsi niet kon ontmoeten. Die werd op dat ogenblik door de militairen op een geheime plaats gevangen gehouden. Ze drong toen aan op de vrijlating van Morsi. Het bezoek volgt op een bloedig weekend in Egypte met politiek geweld dat aan 72 mensen het leven kostte.

Belga Foto PN: Catherine Ashton tijdens een vorig gesprek met Mohamed ElBaradei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER