Dossier Ford Genk

Sluiting Europese Ford-fabrieken kost 1,2 miljard dollar

Sluiting Europese Ford-fabrieken kost 1,2 miljard dollar

Sluiting Europese Ford-fabrieken kost 1,2 miljard dollar

Print
In een officieel beursdocument raamt autobouwer Ford de kosten voor de sluiting van de fabrieken in Genk, Southampton en Dagenham op 1,2 miljard dollar, oftewel 900 miljoen euro. Een eerdere schatting van een beursanalist, die er met 1,1 miljard dollar niet ver af zat, werd enkele maanden geleden door Ford nog als speculatief afgedaan.

In het persbericht dat Ford Motor Company vanuit Dearborn (VS) heeft verstuurd, staat dat er in het tweede kwartaal van dit jaar 419 miljoen dollar (317 miljoen euro) werd vrijgemaakt om het sociaal plan te betalen van de werknemers in Genk en in de fabrieken in Groot-Brittannië. Voor het hele jaar 2013 zou dit kostenplaatje oplopen tot 800 miljoen dollar (605 miljoen euro), om tegen einde 2014 uit te komen op 1,2 miljard dollar (900 miljoen euro). Vier maanden geleden had Ford de kosten geraamd op 750 miljoen dollar. Een schatting van 1,1 miljard dollar, die een beursanalist bij de aankondiging van de sluiting in oktober 2012 had gedaan, werd in maart nog door Ford als onvolledig en onjuist beschouwd, aangezien toen het sociaal plan voor alle medewerkers nog niet rond was.

In het nieuwe document zegt Ford dat het geld is bestemd om te delokaliseren en zo efficiënter te kunnen produceren. De Britse vestigingen gaan deze week nog dicht, die in Genk, zoals bekend, einde 2014.

Belga

Foto Belga