Vlaamse bedrijven krijgen jaarlijks 40 miljoen voor transformatieplannen

De Vlaamse regering trekt jaarlijks 40 miljoen euro uit voor bedrijven met transformatieplannen. De nieuwe 'Strategische Transformatiesteun' (STS) zal de vroegere 'Strategische Investerings- en Opleidingssteun' (SIOS) vervangen. Dat besloot de Vlaamse regering op vrijdag 19 juli.

mceulemans

In het kader van SIOS wordt wel nog 9,7 miljoen euro verleend aan tien bedrijven, waaronder Pfizer en Brussels Airlines. De omvorming van SIOS tot STS werd vorige zomer al beslist, maar nu brengt de Vlaamse regering het systeem in de praktijk en zet ze er een bedrag tegenover.

Economische versterking

Voortaan wordt de steun toegespitst op bedrijven die een transformatie doormaken en "bijdragen aan de versterking van het economische weefsel in Vlaanderen", met een maximum van 1,25 miljoen euro per project.

Voorstellen komen in aanmerking als ze "een bijdrage leveren aan de versterking van de onderneming en de groei van haar innovatiecapaciteit, tot de internationalisering van de onderneming en tot duurzaam ondernemen". De beoordeling gebeurt, vermoedelijk vanaf 1 oktober, door het Agentschap Ondernemen.

Steun aan Alpro en Roularta

Sinds de opstart van SIOS in 2008 werd voor meer dan 190 miljoen euro steun toegekend. De betrokken bedrijven gaven 500 miljoen euro uit aan opleidingen. Vrijdag werden de laatste projecten goedgekeurd, onder meer een steun van 998.021,93 euro aan Alpro, dat nieuwe sojaproducten wil ontwikkelen en de vestiging in Wevelgem uitbouwt. Uitgever Roularta krijgt 753.793,40 euro steun voor de shift naar digitale nieuwsdragers.

Volgens de Vlaamse regering zorgt de 9,7 miljoen euro steun die vrijdag werd toegekend aan tien bedrijven voor vijfhonderd extra jobs.

Belga Archieffoto

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER