Koning Filip verleent geen collectieve gratie

Koning Filip verleent geen collectieve gratie

Koning Filip verleent geen collectieve gratie

Print
Koning Filip zal geen collectieve gratie verlenen voor zijn koningschap. Dat heeft onze nieuwe vorst beslist, zo bevestigt Justitieminister Annemie Turtelboom. Dat schrijft De Standaard.

Traditiegetrouw verleende de vorst bij zijn aantreden of een andere grote aangelegenheid gratie. Zo gaf koning Boudewijn in 1993 nog zes maanden strafvermindering aan alle gedetineerden ter gelegenheid van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie. Albert II deed dat bij zijn eedaflegging niet door de nog recente gratie van zijn voorganger.

Uit de tijd

Het is nog niet duidelijk wat koning Filip gaat doen met zijn recht om gratie te verlenen aan individuen. Professor grondwettelijk recht Emmanuel Vandenbossche (VUB) benadrukt dat de collectieve en individuele gratie niet meer stroken met de internationale rechtsregels. Alleen rechters mogen een oordeel vellen en dus een strafmaat bepalen.

Minister Turtelboom laat weten dat de discussie op de agenda staat. "De schrapping zou in lijn liggen van de in 2007 opgerichte strafuitvoeringsrechtbanken", weet ze. Vorig jaar verleende koning Albert II 96 keer gratie van de 955 aanvragen die hij ontving.

MCe/Belga
Beeld: PhotoNews

.

Nu in het nieuws