Afscheid van 'Meneer Hervé'

Print

Afscheid van 'Meneer Hervé'

Zandhoven -

De kerk van Pulle was vrijdag veel te klein voor de uitvaart van burggraaf Hervé van de Werve d'Immerseel, die eerder deze week op 92-jarige leeftijd overleed.

Aan de buitenlandse nummerplaten uit Frankrijk en Luxemburg te zien, waren de familieleden en kennissen van heel ver gekomen om een laatste eer te betonen.
In het kerkportaal konden de mensen de dienst nog volgen, maar er waren ook nog minstens twintig kennissen die bijna twee uur buiten in de zon bleven wachten zonder iets te verstaan van wat er binnen werd gezegd.

Het werd een zeer persoonlijke afscheidsliturgie. Naast veel edellieden wilden ook gewone Pullenaars afscheid nemen van ‘Meneer Hervé’, zoals de inwoners de oud-burgemeester noemden. Ook mensen van Natuurpunt die altijd constructief met hem mochten samenwerken op het uitgestrekte bosdomein van Krabbels, waren aanwezig. Oude Pullenaars herinnerden zich nog hoe dorpelingen die het moeilijk hadden in de oorlogsjaren voor voedselhulp terecht konden op het Krabbelshof.

De kleinzonen van de burggraaf droegen zelf de sobere kist de kerk binnen. Op de kist lag de Belgische driekleur gedrapeerd en de soldatenbaret van Hervé van de Werve, die gedecoreerd werd voor een heldendaad tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Krabbels staat even stil", sprak zijn zoon Gaetan aan het begin van de dienst. "Vader is rustig en discreet heengegaan, zoals hij ook heeft geleefd." Gaetan van de Werve typeerde zijn vader als "bezorgd om anderen, charmant, tactvol en vooral eerlijk." Alle aanwezigen werden bij het begin al uitgenodigd om na afloop op domein Krabbels samen te komen.

Volgens Gaetan van de Werve had de oude burggraaf tot op het einde zijn gevoel voor humor en zijn lach behouden. Ook de aanwezigheid van zijn achterkleinkinderen en zijn zoon uit Brazilië in zijn laatste levensdagen hadden hem deugd gedaan. Pastoor Marcel Van Peer vond het mooi dat de familie geen lezingen over afscheid en lijden had gekozen, maar over de liefde en geluk, zoals ‘Acht maal gelukkig’ uit de Bergrede. "Meneer Hervé behoorde tot de meevoelenden, tot de vredebrengers. Niet alleen voor zijn familie, ook voor gewone mensen die zijn pad kruisten. Vraag dat maar aan zijn personeel."

De uitvaart verliep afwisselend in het Nederlands en in het Frans. Op het einde spraken ook nog zijn andere kinderen, kleinkinderen en burgemeester Luc Van Hove. Een kleindochter die in Australië gestudeerd had, zei haar afscheidswoord in het Engels. De burggraaf rust nu op de begraafplaats van Pulle, bij zijn ouders, echtgenote en dochter.

Kristin Matthyssen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio