Politici wagen zich niet aan Brabançonne

De federale topministers werken dezer dagen de laatste loodjes van het politieke jaar af. Met de topbenoemingen, de politiestructuur en de concurrentiewet hebben ze nog heel wat aan hun hoofd, al loeren de feestelijkheden van 21 juli stilaan om de hoek. Toch lieten ze zich aan de Brabançonne donderdag alvast niet meer vangen.

dvansant

Toenmalig formateur Yves Leterme verging het in 2007 wel even anders. Bij aankomst voor het Te Deum op 21 juli vroeg een RTBF-journalist hem een stukje Brabançonne te zingen, waarop hij prompt inzette met "Allons enfants de la patrie...", oftewel de Marseillaise, het Franse volkslied.

Journalisten die dat donderdagochtend naar aanleiding van de troonswisseling nog eens dunnetjes wilden overdoen, kwamen echter van een kale reis terug. Open Vld-vicepremier Alexander De Croo hield het erop dat hij de tekst simpelweg niet kent, al had de liberaal ook zo zijn twijfels bij zijn eigen zangkwaliteiten.

MR-collega Didier Reynders pochte dan weer dat hij het Belgische volkslied in de drie landstalen kent, zonder evenwel in zingen uit te barsten. "En ik ken trouwens ook de Marseillaise, maar dat is toch al eerder gebeurd, denk ik", grapte hij.

Ook Laurette Onkelinx, vicepremier voor de Franstalige socialisten, hield de lippen voorlopig op elkaar. "Maar zondag zal ik de Brabançonne zingen en een mooie jurk aandoen", beloofde ze nog.

Belga

Archieffoto Belga: RTBF-journalist Christophe Deborsu doet ex-premier Yves Leterme een cd met volksliederen cadeau, om zijn kennis wat bij te spijkeren.

MEER OVER RTBF

Nu in het nieuws