Pastoor (85) slaat dief tand uit

Pastoor Jozef 'Poelske' Poels van de Sint-Jan-Berchmansparochie van Diest schrok er dinsdagnamiddag ondanks zijn 85 jaar niet voor terug om eigenhandig een offerblokdief bij de kraag te vatten en uit de kerk te zetten.

fvranckx

“Toen ik de kerk passeerde, hoorde ik aan de poort plots een man luid praten. Een jonge kerel stond in het portaal met zijn gsm te bellen. ‘Wat doe jij hier?’ vroeg ik hem. ‘Met mijn vriendin bellen’, antwoordde hij. ‘Wie belt er nu met zijn vriendin in het kerkportaal’, reageerde ik.”

De pastoor vermoedde meteen dat de man weinig goeds in de zin had. Dat vermoeden werd bevestigd toen de politie later in de kerk een lepel aan het offerblok vond, een voorwerp dat vaak door dieven gebruikt wordt om het blok open te breken.

“Ik greep de man bij het lint van zijn schoudertas”, gaat Poels verder. “‘Ik ben geen dief’, schreeuwde hij, en hij schold mij uit voor het vuil van de straat. Daarop trok ik hem de kerk uit. Toen de verwijten niet stopten, werd het me te machtig en heb ik hem een slag op zijn kin gegeven. ‘Mijn tand uit!’, schreeuwde de man en hij gaf me een fikse duw zodat ik op de grond viel. Toen is hij kunnen vluchten in de auto van een kompaan die in de buurt stond te wachten. Het lawaai had ondertussen de aandacht van de buren gewekt. Die zijn te hulp geschoten.”

Bij de schermutseling liep de priester schaafwonden en een gezwollen pols op. Hij is voor verzorging naar het ziekenhuis in Diest overgebracht. De pastoor heeft zijn les geleerd: “Voortaan blijft de kerk gesloten.”

Lees meer in uw donderdagkrant.

LW