Kritiek op dotatie koning Albert

Print
Specialisten zijn het erover eens dat de jaarlijkse dotatie van 923.000 euro voor koning Albert II na zijn aftreden ruim bemeten is. N-VA betreurt dat de topministers "niet de moed hebben gehad om meer te snoeien in de dotaties aan de koninklijke familie".

Het kernkabinet besliste dinsdag dat koning Albert na zijn troonsafstand een even grote dotatie krijgt als die van kroonprins Filip nu: 923.000 euro. Op het gedeelte loon, zowat 200.000 euro, moet Albert II wel personenbelasting betalen.

"Een zeer gunstig regime", stelt professor overheidsfinanciën Herman Matthijs vast. Sociale bijdragen hoeft de aftredende koning niet te betalen, btw en accijnzen op alle aankopen wel. Voorts krijgt Albert nog vijf jaar de beschikking over tien gedetacheerde ambtenaren, betaald door de overheid. Zij moeten zich onder meer ontfermen over de briefwisseling van de koning en de koningin.

Volgens vicepremier Didier Reynders (MR) ligt de dotatie voor koning Albert minder hoog dan "de bedragen die andere leden van de koninklijke familie" kregen. Hij onderstreept dat je steeds met het verleden moet vergelijken.

"Het verbaast me toch dat een van de rijkste mensen van het land elk jaar van de belastingbetalers nog een dotatie krijgt van bijna 1 miljoen euro", stelt N-VA-Kamerlid Theo Francken. Volgens hem is de Belgische koninklijke familie een van de rijkst bedeelde monarchieën ter wereld. "Binnenkort hebben we drie koninginnen, twee koningen, een prins en een prinses die elk een dotatie ontvangen."

De N-VA'er betreurt dat de topministers niet "de moed" hebben gehad om meer te snoeien in de dotaties. "In het Verenigd Koninkrijk woedt momenteel de discussie of kroonprins Charles een vermogensbelasting moet betalen. Bij ons wordt nog over een personenbelasting gepraat", vergelijkt Francken.

Lees ook: Koning Albert krijgt zelfde dotatie als kroonprins Filip

Belga
Archieffoto

Nu in het nieuws