Rondtrekkende studenten zijn geen inbrekersbende

"Wat overkomt ons?" Keer op keer stelden drie jonge Litouwers zich die vraag sinds hun aanhouding op 15 mei. Toen werden ze door de politie om 3 uur opgepakt in het 'inbraakgevoelige' Brasschaat.

sboeynaems

De drie Litouwers van 27, 22 en 19 waren daar op een slechte plaats op een slecht moment. Een van hen kwam uit een oprijlaan en wilde weer in de auto stappen waar de anderen op hem wachtten. Om 3 uur 's nachts is dat verdacht. Er werd geen buit gevonden, dus werden ze vervolgd voor bendevorming, waarbij procureur Paul Van Tigchelt verwees naar de plaag van rondtrekkende dadergroeperingen uit Oost-Europa. "Willen we leven in een land waarin dit maatstaf wordt?", vroeg advocaat Christian Clement zich af. "Deze jongens weten niet wat hen overkomt. Ze zijn op reis, hebben geen inbraak gepleegd, brengen een meisje dat ze hebben leren kennen naar huis en ineens worden ze opgepakt omdat ze passen in een statistiek."

"En onze auto?"

Voor hem zaten drie vrouwelijke rechters, wat de advocaat inspireerde om wat emotie in zijn pleidooi te steken. "Ik vraag u om als moeders naar deze jongens te kijken, naar deze rabauwen. Of maak er drie Vlaamse jongens van. Jonge medewerkers van mij zijn naar Werchter getrokken. Wat hadden ze bij? Een koelzak, bekleed met aluminiumfolie, om hun pintjes koel te houden. Deze jongens ook. Maar de politie ziet dat als een zaak om de veiligheidspoorten van een warenhuis te omzeilen. En er is geen enkel onderzoek gedaan naar het meisje, want ze moésten inbrekers zijn. Een farce is dit." "Bovendien," zo stelde zijn confrater Gilles Snelders, "bewijst het Openbaar Ministerie niet dat deze jongens een bende vormen of dat ze iets hebben buitgemaakt."

Exact twee maanden na hun aanhouding liet de rechter de drie Litouwers vrij. De oudste vroeg meteen of hij zijn schoenen terugkreeg. "En onze auto?"

JVB

Foto PPE

MEER OVER Brasschaat

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio