Minister tikt gemeenten op de vingers

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) plaatst dertig gemeenten onder curatele omdat ze geen of geen duidelijk plan hebben om de afgesproken sociale woningen tegen 2023 te realiseren. Onder hen ook Boortmeerbeek, Keerbergen en Tremelo.

jrosquin

Om het grote tekort aan sociale koop- en huurwoningen in Vlaanderen in te vullen, werden er met de gemeenten afspraken gemaakt. Het afgesproken aantal sociale huuren koopwoningen dat ze moeten realiseren, werd vastgelegd in het Bindend Sociaal Objectief. Gemeenten die daarin achterop hinken, kregen bij het aantreden van de nieuwe besturen de vraag om een plan van aanpak op te maken.

Volgens de minister schieten onder meer Boortmeerbeek en Keerbergen tekort en hebben ze nog helemaal geen plan. Dat van Begijnendijk en Tremelo is dan weer ondermaats. De Vlaamse regering gaat de regie voor de bouw van sociale woningen in die gemeenten zelf in handen nemen.

Eerste schepen Marc Vangrunderbeeck (CD&V) van Keerbergen noemt de bewering gelogen. “In het goedgekeurde RUP Hart van Keerbergen is wel ruimte voor sociale woningbouw en in september leggen we het verkavelingsplan Vogelzang voor aan de gemeenteraad. Van de 78 loten zijn daar 32 sociale kavels bij. De 140 sociale woongelegenheden die ons opgelegd worden in het Bindend Sociaal Objectief lijken mij niet allemaal haalbaar tegen 2023.”

In Boortmeerbeek reageert burgemeester Michel Baert (Open Vld) verontwaardigd. “In april hebben we dat plan nog besproken met Woonoverleg. Er zijn mogelijkheden in de Weerstanderstraat, Gottendijs, Slagveldweg en Zevenbunder om ons doel te halen. Sommige projecten houdt Vlaanderen evenwel zelf tegen. Die houding gaan we aanklagen op het overleg in september.”

JD

Foto: Belga

MEER OVER Freya Van den Bossche

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio