Recordaantal bestuurders zonder rijbewijs beboet

Politierechters hebben vorig jaar een recordaantal bestuurders moeten veroordelen omdat ze zonder rijbewijs rondreden. Het gaat om 9.159 overtreders die helemaal geen rijbewijs hadden, en nog eens 1.642 die met een ongeldig exemplaar op de baan waren. Het gaat om het hoogste aantal inbreuken in 10 jaar. VAB noemt het cijfer "alarmerend".

fvranckx

Bij alcoholcontroles geldt het principe al: stoppen is blazen. Normaal gezien zou de politie bij elke controle ook het rijbewijs moeten vragen. "Maar dat gebeurt gewoon niet", betreurt VAB. "De pakkans moet echt snel naar omhoog want het beleid is te laks."

Dat het aantal veroordelingen stijgt heeft volgens verkeersexperts dan ook niets te maken met meer controles. "Er zijn gewoon meer bestuurders die het risico nemen," zegt Matienko.

Statussymbool

De bekende politierechter Peter D'Hondt ziet nog een andere verklaring: de aantrekkingskracht van een auto is de laatste jaren sterk toegenomen.

"Het is een echt statussymbool geworden en dat trekt veel jongeren aan. Die vergeten alleen dat je ook naar school moet gaan om zo'n ding correct te kunnen besturen", zegt D'hondt.

Het aantal veroordelingen lag 10 jaar geleden nog op 5.100. Vorig jaar werden 9.159 veroordeeld. Dat staat in het jaarverslag van de politierechtbanken, dat uw krant al kon inkijken.

VAB pleit voor een centrale databank die politieagenten kunnen raadplegen om na te gaan of een bestuurder zijn rijbewijs heeft of niet.

WB Archieffoto BFM