Wetten worden bekrachtigd met Filip én Philippe

De Kamercommissie Justitie keurde zopas de wet goed waardoor de toekomstige koning wetten zal moeten bekrachtigen met Filip (in het Nederlands) en Philippe (in het Frans). Maar hij tekent iedere wet maar één keer, met de handtekening die hij wil. De groenen stemden mee met de meerderheid, VB was tegen en N-VA onthield zich.

dvansant

Prins Filip maakte eerder bekend dat hij wetten wil ondertekenen met de naam van zijn identiteitskaart, nl. "Philippe" op zijn Frans. Dat lokte nogal wat kritiek uit.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) heeft een wetsontwerp klaar om de nieuwe wetten en Koninklijke Besluiten te bekrachtigen.

In de Franstalige versie komt de naam "Philippe" in het staatsblad, in de Nederlandstalige versie de naam "Filip". "Maar hoe hij zelf ondertekent, dàt is zijn beslissing, zijn handtekening kiest hij zelf, we moeten niet zover gaan in de regelneverij om dat voor hem te regelen", aldus Turtelboom.

Dus: op het document dat hij één keer ondertekent met Philippe staat daarboven "Philippe, Roi des Belges" en ook "Filip, Koning der Belgen", want het document bevat de Franse en de Nederlandse tekst. Beide teksten zijn rechtsgeldig door die ene handtekening.

Elektronisch

Theo Francken (N-VA) had een amendement ingediend waardoor de koning zijn wetten elektronisch zou ondertekenen. Dat zou dus met een code gebeuren. Het zou veel over-en-weer-gereis betekenen tussen België en het buitenverblijf van de nieuwe koning. Maar alleen N-VA stemde voor dit amendement dat door de meerderheid werd verworpen.

Meester Rieder

Gerolf Annemans (VB) herhaalde dat hij republikein was. Hij vond de wet onduidelijk. "De nieuwe koning moet eigenlijk iedere wet twee keer tekenen, met Filip én Philippe. Anders zullen procedure-advocaten zoals Mr. Rieder een aantal wetten misschien ongeldig verklaren".

Stefaan Van Hecke (Groen): "De toekomstige koning zegde toch dat hij met Philippe zou ondertekenen en nu is hij blijkbaar al teruggefloten door de regering. Mag ik nu ook met Stéphane ondertekenen als ik op mijn identiteitskaart Stefaan heet? Is er geen risico als iemand ondertekent met een naam die niet op zijn identiteitskaart staat? Heeft de toekomstige koning twee handtekeningen?", zo vroeg hij. Turtelboom vond dat ze voldoende geantwoord had.

Ruffo di Calabria

Karin Lalieux (PS) stelde voor dat de toekomstige koning in het kader van de komende nieuwe naamwetgeving moet kunnen ondertekenen met "Van Saksen-Coburg-Gotha-Ruffo-di-Calabria". Zoals geweten wil Turtelboom dat de dubbele familienaam in de toekomst mogelijk wordt. Maar Lalieux diende geen amendement in.

JDW
Foto Wim Hendrix
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER