CD: Jay-Z, Magna Carta. Holy Grail (**)

Niemand maakt met meer recht aanspraak op de titel 'rap royalty' dan Jay-Z. Als muzikant en producer gaf hij het genre mee vorm, als platenbaas blinkt hij uit als ontdekker van nieuw talent, met echtgenote Beyoncé vormt hij het gedroomde tabloidpaar en als zakenman heeft hij een vaste plaats in Forbes-lijstjes.

Dominick Rombouts

Het nieuwe album Magna Carta... Holy Grail zorgde al op voorhand voor verbolgen reacties, en dat verbaast niet: was het nodig dat de rapmiljonair eerst een miljoen albums uitleverde aan een sponsor, vooraleer zijn échte fans te bedienen? Andere bedenkingen dringen zich op bij beluistering van een erg poppy album, waarop onder andere Justin Timberlake en Frank Ocean bijstand verlenen. Producer Timbaland levert een open, radiovriendelijke sound en de flow van Jay-Z mag dan een vanzelfsprekende klasse behouden, toch ergeren we ons grondig aan Magna Carta... Holy Grail.

Alsof de protserige titel niet genoeg was, emmert Jay-Z weer oneindig door over zichzelf: zijn prestaties, zijn kunstcollectie (Picasso, Warhol), zijn voorkeur voor exclusieve mode-ontwerpers (Tom Ford)... Zelfgenoegzaamheid of eeuwige uitingen van onzekerheid bij een man die geheel op eigen houtje zijn schamele afkomst is overstegen? Los van het antwoord op die vraag: deze 'rap royal' klinkt op zijn nieuwe 'cash cow' nog te veel als een parvenu die een gebrek aan inhoud compenseert door blufpoker.

SV (ons oordeel: **)