Voormalig leider Bengalese oppositie krijgt 90 jaar voor oorlogsmisdaden

Een voormalige leider van Jamaat-e-Islami, de grootste islamistische oppositiepartij in Bangladesh, is maandag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 90 jaar voor oorlogsmisdaden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog tegen Pakistan in 1971. Dat melden officiële bronnen. Hij wordt ervan beschuldigd het Pakistaanse leger te hebben gesteund.

dvansant

Ghulam Azam (90) werd veroordeeld door een speciaal oorlogstribunaal in Dakha voor zijn betrokkenheid bij de genocide en andere misdaden tegen de menselijkheid tijdens de negen maanden durende oorlog tegen Pakistan. Bij die oorlog kwamen 3 miljoen mensen om het leven, werden 200.000 vrouwen verkracht en talrijke woningen in brand gestoken.

Azam werd door de rechtbank voorgesteld als "het brein" achter de moorden op intellectuelen. Hij werd ook schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij aanslagen op burgers door de Pakistaanse strijdkrachten en hij zou geholpen hebben bij de oprichting van milities.

Jamaat-e-Islami riep maandag op tot een staking en vraagt de vrijlating van Azam en van andere leiders die verdacht worden van oorlogsmisdaden. Volgens de partij zijn die aanklachten namelijk politiek gemotiveerd. Militanten van de grootste oppositiepartij bestookten de politie maandag voor de uitspraak van de rechtbank met zelfgemaakte explosieven, waarop de politie rubberen kogels afvuurde naar de manifestanten. Bij die opstoten raakte een tiental personen gewond.

Belga
Archieffoto AFP
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER