Piraterij in Somalië 'op laagste niveau in zeven jaar'

Het aantal aanvallen van piraten voor de kust van Somalië en in de Golf van Aden bevindt zich op het laagste niveau sinds 2006. Dat meldt een internationale groep waarnemers maandag.

dvansant

Het Internationaal Maritiem Bureau (IMB), dat een waarnemingscentrum heeft in het Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, heeft gemeld dat er in die regio de eerste zes maanden van 2013 "slechts acht aanvallen plaatsvonden van piraten", waaronder twee overvallen. De twee schepen die overvallen werden, konden nog onderschept worden voordat de piraten ermee naar Somalië konden varen, aldus IMB.

Volgens IMB is de daling van het aantal aanvallen het gevolg van acties van de marine en preventieve maatregelen die genomen worden door commerciële schepen, zoals het inhuren van veiligheidspersoneel. Sinds 2008 strijdt "Operatie Atalanta" van de Europese Unie voor de Afrikaanse kust tegen de Somalische piraten, waarbij ook Belgische militairen betrokken zijn. In 2012 daalde het aantal kapingen van schepen met de helft in vergelijking met het jaar ervoor.

IMB meldt nog dat op 30 juni nog steeds 57 bemanningsleden vastgehouden werden op vier schepen.

Belga
Archieffoto AFP

MEER OVER Somalië