Windmolens aan Vierwies gebruiksklaar in oktober

Windmolens aan Vierwies gebruiksklaar in oktober

Windmolens aan Vierwies gebruiksklaar in oktober

Print
Zele - Het eenmansbedrijf KT Projects bouwt twee windmolens in Zele. Het gemeentebestuur tekende aanvankelijk verzet aan tegen de plannen, maar is nu toch bijgedraaid.
In de Waterstraat in Zele is KT Projects uit Sint-Gillis-Waas gestart met de boringen voor de fundering van een windturbine. De opbouw van de torens volgt later deze vakantie.

De windmolen maakt deel uit van het project 'Vierwies'. Tweehonderd meter verderop, in de Neereindestraat wordt een tweede windmolen gebouwd. De molens hebben een masthoogte van 108 meter en een rotordiameter van 82 meter. Elke turbine heeft een vermogen van 2,3 megawatt, wat goed is voor het jaarverbruik van 1200 gezinnen.

Eigenlijk moest er ook in de Pieter Gorusstraat een windmolen worden gebouwd, maar die werd door minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) niet weerhouden. "Mensen maken zich vaak zorgen omdat windmolens voor overlast zouden zorgen", zegt zaakvoerder Kris Truyman. "Door een klacht van een buurtbewoner bij de Raad van State en het negatief advies van het gemeentebestuur loopt het project anderhalf jaar vertraging op. De klachten nu zijn miniem, omdat de turbine aan de Pieter Gorusstraat dicht bij de woningen er dan toch niet komt. De slagschaduw van deze windmolens valt ten noorden, maar de heisa daarrond is overdreven."

Truyens heeft een eenmanszaak. Hij richtte zijn eerste projecten op in Beveren en Kruibeke. "Mijn eerste windmolen bouwde ik op grond van mijn ouders", zegt hij. "Klanten kunnen niet participeren. Ik neem de risico's liever zelf. Voorlopig zit er geen project meer in de pijplijn. De administratie weegt zwaar voor één man."

Het gemeentebestuur van Zele ziet windmolens liever langs de E17 en gaf aanvankelijk een negatief advies. "Met het schrappen van de molen aan de Pieter Gorusstraat kunnen we ons vinden", zegt schepen van Leefmilieu Geert Roosenboom (Open Vld). "Als Zele kan meewerken aan groene energie moeten we dat doen."

JoP

De tekening toont de inplanting van de windmolens in Zele (Bron: website KT Projects)
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio