Binnenkort begraving in lijkwade mogelijk in Brussels Gewest?

Het Brusselse parlement heeft vrijdag een ordonnantie goedgekeurd die in de toekomst de mogelijkheid zou bieden om in een lijkwade begraven te worden. Maar de tekst legt de bal om dit concreet te maken, in het kamp van de regering.

evrolix

Het voorstel tot ordonnantie was door Ahmed Mouhssin (Ecolo) ingediend en mede-ondertekend door Eric Tomas (PS), Hamza Fassi-Fihri (cdH), René Coppens (Open Vld), Walter Vandenbossche (CD&V) en Elke Van Den Brandt (Groen). Op papier staat de tekst toe dat een stoffelijk overschot niet in een doodskist maar in een ander omhulsel wordt begraven.

Een lijkwade is sinds 1998 verboden in het Brusselse gewest voor een begraving. Volgens Ahmed Mouhssin zijn er echter geen bezwaren op het vlak van hygiëne of veiligheid. De tekst werd met een ruime meerderheid goedgekeurd.

Het voorstel voert één van de aanbevelingen van de Interculturele Dialoog uit. Andere voorstellen waren: de christelijke feesten (Pasen, Pinksteren....) vervangen door neutrale, het toelaten van de hoofddoek in alle overheidsfuncties en quota voor etnische en culturele minderheden bij aanwervingen.

Lees alles over het rapport van de Interculturele Dialoog op de expertenpagina van John De Wit.

Belga

Archieffoto

Nu in het nieuws