Gaia is tevreden met verbod op circusdieren

Dierenrechtenorganisatie Gaia laat vrijdag weten dat het tevreden is dat de ministerraad een verbod heeft goedgekeurd op wilde dieren in circussen. "Een belangrijke mijlpaal voor het dierenwelzijn in ons land."

Gaia voert al tien jaar lang strijd om de praktijk te verbieden, nadat een onderzoek van de organisatie tussen 1995 en 2002 in achttien circussen uitwees dat "de situatie van wilde dieren in circussen schrijnend was". Ook nadat de wetgever in 2005 de dierentuinnormen oplegde aan circussen bleef Gaia ijveren voor de afschaf.

Al meer dan meer dan 130 steden en gemeenten voerden al een beleid om circussen met wilde dieren op hun grondgebied te weigeren. En nu is er dus ook een wettelijk verbod op federaal niveau.

"Het is duidelijk dat het welzijn van wilde dieren in circussen onmogelijk kan gegarandeerd worden. Deze dieren horen daar niet thuis. Een verbod is dan ook de enige juiste maatregel. We zijn heel erg tevreden. Dit is een nieuwe mijlpaal in de strijd voor dieren", zegt Ann De Greef, directeur van Gaia.

Belga
Archieffoto Belga
Nu in het nieuws