Cavendish pakt 25e Tourzege, Saxo neemt Froome onder vuur

Sensatie in de Tour. De dertiende etappe werd vooraf bestempeld als een overgangsetappe, maar niets was minder waar. Mark Cavendish nam revanche voor de kritiek van de afgelopen dagen en won de etappe. Peter Sagan werd tweede. De Spanjaard Alejandro Valverde (Movistar) verloor dik tien minuten en zakt helemaal weg in het klassement. Chris Froome (Team Sky) verloor een minuut en acht op Alberto Contador (Saxo-Tinkoff) en Bauke Mollema (Belkin).

sboeynaems

De etappe werd aanvankelijk gekleurd door een ontsnapping van zes renners waaronder Kris Boeckmans (Vacansoleil-DCM). Van het peloton mocht het zestal echter nooit ver wegrijden. Omega Pharma-Quick.Step aasde duidelijk op revanche en zette de koers op zijn kop door waaiers te trekken. Het peloton viel daardoor in drie stukken uiteen. Marcel Kittel vond geen aansluiting met de eerste groep en was op achtervolgen aangewezen. Een vierde ritzege was ver weg voor de Duitse spurtbom. Door het moordende tempo van Omega Pharma-Quick.Step was ook de vlucht van Boeckmans en zijn medevluchters ten dode opgeschreven.

Lekke band Valverde, Froome past

Even verderop reed Valverde lek. Dat was het sein voor de mannen van Belkin om samen met de mannen van Cavendish aan de kop van het peloton te sleuren. Valverde kreeg steun van vijf ploegmaats, maar kwam geen meter dichter. Integendeel zelfs. De kopgroep reed steeds verder weg en de tweede plaats van Valverde kwam in gevaar. Geletruidrager Froome zat veilig in de eerste groep totdat de mannen van Contador hun moment aangebroken zagen. Op dertig kilometer van de meet scheurde Saxo zich af van het peloton en Froome moest passen. In het zog van Saxo gingen ook Sagan, Cavendish en Mollema mee.

In de straten van Saint-Amand-Montrond maakten Sagan en Cavendish onder hen beide uit wie zou winnen. In de sprint stond er echter geen maat op de Britse kampioen. Peter Sagan werd tweede. Het groepje met Froome kwam uiteindelijk binnen op een minuut en acht. Valverde kreeg ruim tien minuten aan de broek gesmeerd. De Spanjaard zakt helemaal weg in het klassement. Chris Froome blijft leider in het algemeen klassement.

Beeld Reuters

MEER OVER Tour de France

Meer sportnieuws