'Card trapping', een nieuwe fraudetechniek

De Nederlandse politie waarschuwt de bevolking voor een nieuwe fraudetechniek waar iedereen makkelijk de dupe van kan worden. 'Card trapping' is in zijn opzet erg eenvoudig: de bankkaart van de gebruiker wordt door de crimineel middels een klemmetje geblokkeerd in de automaat. Het nietsvermoedende slachtoffer denkt dat de machine zijn kaart heeft 'opgegeten', en gaat weg. Ondertussen heeft de fraudeur middels een cameraatje of door gewoon over de schouder mee te kijken de pincode gezien. Wanneer de gedupeerde dan weggaat om te melden dat de machine zijn kaart heeft verslonden, slaat de dief zijn slag: hij haalt het pasje terug uit de automaat en de bankrekening wordt op luttele minuten leeggeplunderd.

dvansant

De methode is een stuk minder technologisch vernuftig dan het 'skimmen'. Van gesaboteerde kaartlezers tot cameraatjes over gemanipuleerde cijferklavieren, je kunt het zo gek niet bedenken of de techniek wordt gebruikt om kaartgegevens op frauduleuze manier te bemachtigen.

De politie geeft de volgende tips mee: loop niet weg als je bankkaart in de automaat verdwijnt, maar bel de bank. Scherm ook het intikken van je pincode altijd goed af.

DV
Foto Reuters
Nu in het nieuws