Britse regering weigert nieuw onderzoek in zaak-Litvinenko

Britse regering weigert nieuw onderzoek in zaak-Litvinenko

Britse regering weigert nieuw onderzoek in zaak-Litvinenko

Print
De Britse regering heeft vrijdag geweigerd een nieuw, "openbaar onderzoek" te openen naar de omstandigheden van het overlijden van Aleksandr Litvinenko. Downing Street beroept zich daarvoor op het staatsgeheim: een omstandig onderzoek zou het nodig gemaakt hebben, geheime documenten te openbaren en dat zou, zei minister van Buitenlandse Zaken William Hague, de "nationale veiligheid" in gevaar brengen. De vraag tot een nieuw onderzoek kwam van de met de zaak-Litvinenko belaste rechter Robert Owen. Die had in mei gesteld, de eventuele rol van de Russische staat bij het "mysterieuze" overlijden van Litvinenko niet te kunnen achterhalen. Ook de vraag of Groot-Britannië meer had kunnen doen om Litvinenko te beschermen, zal aldus onbeantwoord blijven.

Litvinenko was een voormalig agent van de FSB (de Russische opvolger van de KGB), die de kant van de in Londen talrijk aanwezige "Kremlin-critici" had gekozen. In november 2006 overleed hij aan vergiftiging met het radioactieve polonium-210. Dat gebeurde nadat hij in een Londens hotel thee had gedronken met de Russische geheim agent Andrej Loegovoj en de eveneens Russische zakenman Dmitri Kovtoen. Meteen na zijn dood wees Londen met de beschuldigende vinger naar Moskou, wat de relatie tussen beide landen behoorlijk verzuurde.

Litvinenko's nabestaanden zeggen dat de man voor de Britse geheime dienst was beginnen werken - hij was toen ook Brits staatsburger geworden - en in opdracht van het Kremlin is omgebracht.

In de zaak heeft Londen Rusland om de uitlevering van twee verdachten gevraagd. Moskou wees dit af - er bestaat ook geen uitleveringsverdrag tussen beide landen. Het tweetal zegt onschuldig te zijn.

Belga
Archieffoto

.

Nu in het nieuws