Zuid-Afrikanen wijten Mandelas ziekte aan dispuut over graf

Verschillende Zuid-Afrikanen wijten de huidige gezondheidstoestand van ex-president Nelson Mandela (94) aan het dispuut dat zijn familie voert over zijn graf. Hun traditioneel geloof onderstreept het belang van de voorouders, en de rampen die kunnen gebeuren wanneer hun geesten worden geschoffeerd door toekomstige generaties.

Patikile Holomisa, een lokaal beleidsmaker, laat weten: "Wij geloven dat onze voorouders ons via hun geest in de gaten houden en over ons waken. Als we hen teleurstellen, brengen ze rampspoed voor de familie."

De stoffelijke resten van drie van Mandelas kinderen werden in 2011 illegaal verplaatst naar een andere begraafplaats. Dat is volgens de lokale bevolking een belangrijke oorzaak voor de toorn die de geesten van de voorouders van de president nu zouden tentoonspreiden. "Er is geen ritueel uitgevoerd toen de botten uit hun graf werden gehaald", zegt Vuyo Teti, een 25-jarige student landbouwwetenschappen. "De ouderen zeggen dat je ook de geest in acht moet nemen, niet enkel de botten."

Mandela trok zich de laatste jaren terug uit het publieke leven en verhuisde naar zijn geboortegrond. Verschillende traditionele stamhoofden zien dit als een teken dat Mandela terug wilde keren naar zijn roots. "Hij zweefde lang tussen Afrika en het westen", aldus Holomisa. "Het is dan ook belangrijk dat hij zijn laatste jaren mocht doorbrengen waar hij zich thuisvoelde."

DV
Foto EPA
Nu in het nieuws