"Albert II was een unieke koning"

Albert II was een unieke koning

"Albert II was een unieke koning"

Print
"Koning Albert II was om verschillende redenen een unieke koning." Dat zei professor Marc Van den Wijngaert vrijdag tijdens de persvoorstelling van de biografie over de koning.

Dat boek is vooral gewijd aan Alberts politieke betekenis, eerder dan aan zijn privéleven. "Albert was een goedlachse koning, die lang heeft genoten van zijn koningschap. Maar bovenal was hij de eerste Belgische koning van een federaal land."

Volgens Van den Wijngaert is Albert lange tijd op een soepele manier omgegaan met het koningschap van een federaal land. "Zijn motto was eenheid in verscheidenheid. Hij ging met de Vlamingen feesten in Brugge, met de Brusselaars in Brussel..." De eerste regeringsvormingen verliepen dan ook rimpelloos. Het was pas na de verkiezingen van 2007 dat dat veranderde. De communautaire tweespalt die toen begon, heeft de politiek tot december 2011 gedomineerd. "In die periode is de rol van de koning als raadsman moeilijker geworden", legt Van den Wijngaert uit. "Hij moest talloze initiatieven nemen, en op de voorgrond treden. Hij werd daardoor kwetsbaarder, en het maakte hem verschrikkelijk moedeloos. Het orgelpunt kwam er in 2011, tijdens zijn 21 julitoespraak. In die periode dacht hij een eerste keer aan troonsafstand."

Het boek van Van den Wijngaert was al af voor de koning op 3 juli bekendmaakte dat hij op 21 juli de troon aan zijn zoon Filip laat. "Enkel het stuk over de troonsafstand is er nog aan toegevoegd", zegt Van den Wijngaert.

Belga
Foto Belga

.

Nu in het nieuws